Urșii

 

1.Ursul brun ”Vorciun”. S-a născut în 1993 în grădina zoologică din or.Haricov (Ucraina), a fost adus la Chișinău în 1997. Foarte mult îi place să mănînce. Cînd nu este mulțumit de ceva – emită sunete de sâcâială, pentru care fapt a primit acest nume. Ca și toți urșii, este foarte deștept și foarte ager la minte. Uneori își arată caracterul. Plăcerea cea mai mare – scăldatul de vară. În prezent, pentru sezonul cald al anului,  toate  volierele urșilor sînt amenajate cu duș.

2.Ursul brun ”Mașa”. S-a născut în 1988 în grădina zoologică din or.Haricov (Ucraina), a fost adusă la Chișinău în 1993. Este foarte vicleană. Îi place să urmărească îngrijitorii – poate cineva se va apropia mai apropape de volieră și ea îl va putea prinde cu laba. Primăvara după hibernare caută locurile ”slabe” ale volierei, unde sapă gropi, chiar și în podeaua betonată a volierei.

3.Ursul de Himalaia ”Mișca”. S-a născut în 1998. La Chișinău a fost adus din Circul or.Sankt-Peterburg în anul 2000. Este pașnic și liniștit, necătînd la faptul că a fost ”eliberat” din circ deoarece a agresat un antrenor. Iarna pentru somn își face o ”pernuță” din paie, iar așternutul murdar singur îl ”împinge” din volieră.

 

Felinele

1.Tigrul Bengalez ”Cinghiz”. S-a născut la Grădina Zoologică din or.Bîrlad (România) în anul 1999. La vîrsta de 2 luni a fost adus la Grădina Zoologică din mun.Chișinău. Îi place ”să vîneze” îngrijitorii de animale din secție: se ascunde după colț și se aruncă pe plasa volierei. Dar în așa fel de jocuri se joacă foarte rar, deoarece caracterul lui este liniștit. În zilele călduroase ale verii îi place să se scalde în bazin.

2.Tigrul bengalez ”Roxana”. S-a născut la Grădina Zoologică din or.Bîrlad (România) în anul 1999 și împreună cu ”Cinghiz” a fost adusă la Chișinău. Este foarte comunicabilă și prietenoasă. Caută să cîștige bunăvoința prin sforăitul specific. Necătînd la vîrsta destul de înaintată pentru tigru, cu ușurință sare la înălțimea de 2 metri. Este o mamă bună și grijulie. La Grădina Zoologică din Chișinău de 7 ori a avut puișori.

3.Leul african ”Malîș”. S-a născut în anul 2003 în Grădina Zoologică din or.Varșava (Polonia), în anul 2004 a fost adus la Grădina Zoologică din mun.Chișinău. Numele l-a primit pentru faptul, că fiind adolescent, avea rudimente de coamă. Acum este un animal mare și frumos. Deși de mult timp se află la Grădina Zoologică din mun.Chișinău, așa și nu s-a împrietenit cu angajații. Cînd vede o persoană începe să mîrîie, iar de mîncare se apropie numai în cazul cînd nu este nimeni prin apropiere. Deoarece femelele de leu nu au găsit limbă comună între ele, leul ”Malîș” hoinărește de la una la alta.

4.Leul african ”Simba”. S-a născut în anul 1998 în Grădina Zoologică a or.Bîrlad (România). În Chișinău a fost adusă în anul 1999. Este prietenoasă, dar poate și speria, sărind prin volieră în timpul jocului. Se juca mai des cînd era mai tînără. Este pretențioasă față de mîncare, dar cînd trăiește cu masculul, mănîncă totul la rînd, și hrana destinată ei și pe cea a masculului.

5.Leul african ”Șerri”. S-a născut în anul 1999 în Grădina Zoologică a or.Bîrlad (România), în Chișinău a fost adusă în același an. Pînă în prezent este jucăușă ca o pisicuță, este prietenoasă cu oamenii, dar cu leoaica de aceeași specie nu a găsit limbă comună. Au fost numeroase încercări de a le împrieteni, dar fără succes. Din această cauză ele trăiesc aparte. Mînîncă mult și este predispusă corpolenței, din care cauză timp un an urmează o dietă strictă. Dacă cu ea în volieră trăiește și masculul, atunci mîncarea lor este separată, deoarece ea mai întîi poate mînca mîncarea lui, apoi liniștit pe a sa.

6.Leopardul persian ”Sinta”. Este ultimul pui născut la perechea leoparzilor persieni Boin și Boina, cară toată viața sa au trăit în Grădina Zoologică din mun.Chișinău și au adus pe lume 16 puișori. Sinta s-a născut în anul 2000. Deoarece ea este unicul și ultimul copil – este alintată. Necătînd la faptul că o perioadă te timp ea a fost hrănită de oameni, este agresivă față de ei. La moment nu este tînără, dar datorită faptului că este activă de la natură, este destul de jucăușă. Cu plăcere se joacă cu sacul plin cu paie. Des vînează păsări care din întîmplare nimeresc la ea în volieră.

 

7.Leopardul zăpezilor ”Betti”. S-a născut în Grădina Zoologică or.Krakov (Polonia) în 2009, la Chișinău a fost adusă în 2010. Este mai retrasă. Pentru a se deprinde cu angajații grădinii zoologice,  a fost mutată într-o volieră aparte. Așa tip de întreținere are deja rezultate pozitive și Betti a devenit mai comunicabilă.

 

8.Leopardul zăpezilor ”Barsic”. S-a născut în 2001 în Grădina Zoologică a or.Libereț (Cehia). În Grădina Zoologică din Chișinău a fost adus în 2004. Caracterul lui este liniștit, nu are frică față de oameni.  Preferă să se retragă în locuri mai ridicate, din care cauză căsuțele lor sunt construite la înălțimea de 2 metri de la suprafața solului.

 

9.Rîs european ”Alocai”. S-a născut în 2008 în Grădina Zoologică din Sankt-Peterburg (Rusia), în Chișinău a fost adus în 2009. De la perechea formată din el și femela ”Rumba” în Grădina Zoologică din mun.Chișinău s-au născut 2 puișori.

 

10.Rîs european Rolli” s-a născut în Grădina Zoologică din Chișinău în 2007 de la femela ”Rumba” și masculul ”Rumburaca”. Este foarte capricioasă la mîncare, preferă găini și iepuri, iar carnea de vită deseori o lasă neatinsă. De 2 ani trăiește cu ”Alocai”, dar puișori pînă în prezent nu au.

 

11.Pisica sălbatică europeană ”Dima”. În Grădina Zoologică” din Chișinău a fost adusă din pădurile Moldovei fiind deja matură în anul 2003. La fel ca toate pisicile sălbatice europene duce un mod de viață ascuns, ascunzîndu-se de angajații grădinii zoologice și vizitatori în căsuțele, ce se aseamănă cu scorburile copacilor.

 

12.Pisică sălbatică europeană ”Vasea”. A fost adus fiind deja matur în anul 2000. În natură de obicei trăiesc pînă la 15 ani.

 

13.Pisica sălbatică europeană ”Hromonojca”. A fost adusă la noi în 2002 din pădurile Moldovei cu lăbuța din spate traumată de capcană, din care cauză a fost așa numită. Necătînd la trauma primită, de două ori a fost mamă. Este o mamă foarte bună și singură a avut grijă de puișorii săi.

 

1.Cîine-enot ”Cucea”. A fost adusă în Grădina Zoologică din Chișinău în 2001 dintr-o colecție particulară. Este foarte comunicabilă și prietenoasă, îi place să mănînce și să stea la soare. Pentru perioada de iarnă trece în stare de semihibernare.

 

 

 

2.Vidra europeană ”Casea”. A fost prinsă în natură și adusă la Zoo Chișinău în 2003. Este foarte comunicabilă, nu are frică de vizitatori și cu plăcere se încălzește la soare în cutia cu rumeguș.

3.Vidra europeană ”Matreoșca”. La fel a fost prinsă în natură și adusă la Zoo Chișinău în 2003. Spre deosebire de ”Casea” nu poate fi văzută ziua. Iese să mănînce doar în amurg și nu-i place curățenia.

 

Lupul european ”Pușoc”. A fost adus din Grădina Zoologică a or.Moscova, unde s-a născut în 2011. La început era timid, dar cu timpul s-a acomodat și treptat devine lup adevărat.

Lupul european ”Ghella” a fost adusă la vîrsta de 2 luni din Ucraina, unde a fost prinsă în natură. Deoarece prima perioadă a fost hrănită de oameni, a devenit prietenoasă, dar pînă la urmă nu are încredere în oameni. Cu ”Pușoc” nu poate găsi limbă comună, posibil, din cauza diferenței de vîrstă, din care cauză trăiesc separat. ”Ghella” este mascota Clubului de fotbal ”Dacia”.

 

Lupii de stepă ”Fuli” și ”Fulica”. În 2001 a fost adust la Zoo Chișinău din Kazahstan la vîrsta de 3 luni împreună cu sora sa. Sunt foarte activi, în perioada aflării în voliera mare de cîteva ori au făcut săpături, prin ce a fost deteriorate țevile pentru apă. După cele întîmplate, am fost nevoiți să le mutăm în voliere cu podea din ciment. Necătînd la faptul că aproape de la naștere se află la grădina zoologică, nu au încredere în oameni. Sunt foarte prietenoși între ei.

 

Vulpea obișnuită ”Jorik”. A fost adus de vizitatori în primăvara anului 2012, avînd 1,5 luni. Foarte comunicabil și jucăuș, prin plasa de la voliereă comunică cu ”vecinul” – cîinele-enot. Din primăvara anului 2013 se planifică a fi unite voliere lor în scopul creării unei expoziții comune.

tigr_Panthera_tigris_tigris1000

tigr_Panthera_tigris_tigris1000

Image00001

Image00002

Image00003Image00004

Image00005

Image00006

Image00008Image00009

Image00010

Image00011

Image00012

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează