Animale copitate

Antilopa Nilgau

Zlata-născută în 2001, la Grădina Zoologică din Chişinău, părinţii din rezervaţia naturală din Ascania-Nouă. Este o mamă grijulie. Preferă merele.În momentul de faţă îşi „educă” nepotul pe care l-a refuzat fiica sa.

Maia-fiica Zlatei, s-a născut în 2010, sălbăticuţă, speriată, dintre legume, preferă-morcovii.

Vaşec-feciorul Maiei, născut în 2012, este hrănit de către bunica Zlata. Aşa cum laptele ei nu este îndeajuns, muncitorii secţiei date îl hrănesc cu lapte de capră din sticluţă.Micuţul învaţă să se alimenteze cu iarbă, paie şi frunziş al copacilor.În prezent blana este de culoare roşietică, la vârsta de 1 an se va schimba în gri-albăstruie.din motivul asemănării cu vacile, antilopele în India sunt considerate animale sfinte.

Zebra Chapman

Cella-născuă în 2000, la Grădina Zoologică din Cehia, or. Brno, la Grădina zoologică din Chişinău a venit pe când avea doar 1 anişor.

Vesta-fiica cea mai mare, s-a născut în 2006.

Valli-masculul zebră, s-a născut în 2009, în or. Brno.

Femelele-zebre dispun de un caracter temperamental, de exemlu pe tinerelul Valli nu-agreează şi în familia lor nu are drepturi egale.Dacă se plimbă împreună deseori îl lovesc  cu copitele din spateşi chiar îl muşcă. Din această cauză mai mult timp Valli îl petrece în volierul vecin. Deşi au o raţie alimentară destul de bogată, iubesc să „cerşească” ceva gustos de la vizitatori. Totuşi cea mai preferată pentru ei rămâne iarba. Deosebim zebrele după configuraţia dungilor-la fiecare este individual.

Cămila

Cămila cu 2 cocoaşe ”Bastrîn” născută în 2009, în regiunea Astrahan. A sosit în grădina zoologică din chişinău în 2011 împreună cu cămilele, ce erau destinate circului din sofia, Bulgaria. Este o fire liniştită, dar are încredere doar în muncitorii, care o hrănesc..În ziua cînd circul bulgăresc a donat-o Grădinii zoologice den chişinău, ne-a făcut o surpriză, a născut.

Zara, s-a născut în 2012 la Grădina Zoologică din Chişinău, este foarte activă şi curioasă. Dacă nu este servită la timp cu morcovi sau mere, poate scuipa sau apasă furios cu copita.

Ambele preferă morcovii, varza şi merele,adoră harbujii. Iubesc să primească băi de soare şi să se tăvălească în nisip.

Porc tajacu

Cuvîntul ”пекари” (denumirea animalului în limba rusă) provine din limba indienilor brazilieni și înseamnă ”animal care parcurge multe drumuri prin păduri”.

Pumba-născută în 2002, în or. Lodzi (Polonia).

Hriuşa-născută la grădina zoologică din chişinău, în 2005. Maşa-2008.

Copiii Maşei şi a lui Pumba (băiat şi fată)-născuţi în aprilie 2012, la moment nu au un nume.

Iubesc să se tăvălească în baltă şi să  scotocească prin pământ. În legătură cu restaurarea volierelor temporar au trecut cu traiul în rândul animalelor răpitoate de talie mică-împreună cu vulpea şi vidrele. Maşa după naştere se coporta agresiv în relaţii cu masculii, îşi proteja micuţii, din acest motiv în prezent este separată de Plumba şi Hriuşa. Preferă terciul din grâu, brânza, morcovul, roşiile, sfecla, nucile. Varza şi merele le ignoră.

Cangur – bennetta.

Lessi-2008, genul la moment nu se cunoaşte, nume nu are, s-a născut în aprilie 2012. Data naşterii la canguri este greu de aflat, deoarece se nasc minusculi. Pentru I-a dată ies din buzunărelul mamei după 3-3,5 luni.

Sunt de felul lor speriaţi, doar Junior este atât de curio , încât se poate apropia de om, pentru a servi ce is-a propus- frunza de salată sau nuca curăţată. Sunt animale ierbivore, preferă crenguţele proaspete de salcie, ale copacilor coniferi. Preferă mazărea aburit şi terciul de hrişcă, fulgii de ovăz şi seminţele, roşiile, frunzele de salată, nucile, iar morcovii şi varza - nu prea.

Ţapul cu coarne elicoidale

Baron-masculul dominant. S-a născut în 2001 în grădina Zoologică din Chişinău. Are cele mai mari coarne. În grupul nostru sunt 4 masculi şi 1 femelă. În viitorul apropiat aşteptăm sosirea „miresei” din Grădina Zoologică din Tallinn. Iubesc să alerge prin terasamente stâncoase şi dealuri, sar 2,5 m în înălţime. Din când în când desfăşoară „concursuri”- care este mai puternic.

Care este mai viteaz - se apropi de mâncare primul. Cea mai preferată în grădina zoologică este iarba proaspătă şi crenguţele de salcie.

Ţapul siberian

Surpriză-s-a născut în 2000, în or. Brno (Cehia). Are coarne enorm de mari şi un caracter urât.

Permanet se străduie să împungă , chiar şi pe îngrijitorii săi.

Bombonica-s-a născut în 1999, la fel în or. Brno, cehia, este o femelă dominantă, o mamă grijulie.

Gemenele-Bombonica şi surpriza, s-au născut în 2009, diferă prin forma coarnelor. De obicei la femele coarnele sunt subţiri şi scurte, fără proieminenţă, dar la una din ele coarnele se aseamănă cu ale unui mascul măşcate şi cu proieminenţă.

Micuţul, feciorul Bombonicăi s-a născut 2012. Pentru a descoperi vârsta masculului e necesar e posibil după următoarea formulă: cantitatea proieminenţelor pe coarne 2+1.

Preferă la noi la Grădina zoologică crenguţele de salcâm şi de salcie.

Muflon european

Avremii-mascul dominant, născut aici în 1997.

Leto-femelă dominantă, născută în 2007, deseori stă în fruntea turmei, îi conduce la hrană sau îi păzeşte de pericol. La noi sunt 7 masculi şi 7 femele. Femelele n-au coarne, masculii maturi au coarne îndoite, la cei tineri-coarnele sunt mici.

Putem afla cene e cine după „cercei”-eticheta din urechile muflonilor. Din hrană preferă crengile de salcâm. În perioada împerecherii masculii aranjează lupte serioase pentru femei.

Împreună cu muflonii trăieşte şi taurul de hmalaia- 2 femele născute în Cehia, zoo-Libereţ. Preferă exact aceiaşi hrană ca şi muflonii.

Lama

Bella – născută în 2002 în grădina zoologică din Chişinău, foarte frumoasă, are blană pufoasă de culoare albă şi nişte ochi extrem de accentuaţi.Stella – născută în 2004 culoarea blănii castaniu-deschis.

Filip – născut în 2007, fiul Bellei, caracter răutăcios-chiar şi îngrijitorilor săi nu le permite să se apropie de domnişoarele sale-scuipă.

 

 

 

Image00001

 

Image00001

Image00002

Image00003

Image00004

Image00005

Image00006

Image00007

Image00008

Image00009

Image00010

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează